HOME > onze projecten > 2014 Droomhuis architect

Van stedenbouwkundige tot droomhuis architect

De afgelopen periode hebben de leerlingen van de leerjaar 1 het thema wonen gevolgd, wat erg leerzaam was! Het thema wonen bestaat uit vier lessen. Tijdens de eerste les stond het ontstaan van de stad centraal. Ze ontwierpen hun eigen stad met daarin verschillende voorzieningen. Dit liep uiteen van ziekenhuizen tot aan attractieparken. Aan het einde van de les werd hun zelfontwikkelde stad tentoongesteld.

In les 2 kregen ze een rondleiding over Strijp-S, een vernieuwd industrieel gebied waarbij ze hun ogen uitkeken. De leerlingen zijn daarbij helemaal naar de top van het Klokgebouw geweest. Vanaf het dakterras konden ze de hele stad van boven bekijken. Tijdens deze les was het aan hen om een nieuwe wijk te ontwerpen.

Les 3 stond in het teken van zelf bouwen! Een architect kwam vertellen over het maken van stevige constructies. Na de uitleg gingen ze zelf aan de slag. Dat leverde verschillende bouwwerken op. De een iets steviger dan de ander.

In les 4 mochten de leerlingen van de Weekendschool hun eigen droomhuis ontwerpen. Net als een architect, maakten ze eerst de plattegrond van hun huis. Hierbij was het natuurlijk van belang dat er op schaal werd gewerkt.

Vervolgens was het aan de leerlingen om samen hun wijk in te richten, daarbij moesten ze met verschillende dingen rekening houden. Wat voor voorzieningen komen er in de wijk? Bestaat onze wijk uit rijtjeshuizen of allemaal villa's? Welke wegen worden er aangelegd? Waar komt het winkelcentrum te staan? Dit waren allemaal vragen waar de leerlingen over moesten nadenken. Dat was iets lastiger dan gedacht, maar ‘in de realiteit gaat het ook niet zo snel, omdat je moet kijken naar verschillende belangen' aldus de architect.

Het thema wonen is inmiddels voorbij. Ik heb als stagiaire van de weekendschool het thema als zeer interessant ervaren. De leerlingen krijgen op verschillende vlakken veel nieuwe dingen te weten. Daarnaast kunnen ze ook hun creativiteit kwijt. Ik verheug me dan ook op het nieuwe thema wetenschap en techniek.

Geschreven door Karestely Semper